MOT: Pistoshoito pilasi kasvot -jakso täynnä tärkeää asiaa!

Tiimimme tsekkasi MOT:in pistoshoidoista kertovan jakson ja ollaan kyllä enemmän kun tyytyväisiä, että tämä jakso tehtiin. Lainsäädäntö Suomessa on tällä saraa vielä harmillisen vaillinainen. Suomessa käytännössä kuka tahansa voi pistää toiseen mitä tahansa täyteainetta ilman koulutusta. Monessa muussa maassa asiaa säädellään laissa ja alaikäiset eivät saa täyteainehoitoja.

Suomessa tarvittaisiin esimerkiksi Ruotsissa käytössä oleva lainsäädäntö. Siinä on selkeä ohjeistus, jossa vain sairaanhoitajat, lääkärit ja hammaslääkärit saavat antaa pistoshoitoja. Pistoshoitoja ei myöskään saa tehdä alle 18-vuotiaille. Rikosseuraamus on sakkoja tai korkeintaan puoli vuotta vankeutta. Tätä käydään läpi myös MOT:in jaksossa.

Jaksoon pääset tästä. VAHVA SUOSITUS!

Epäonnistunut pistoshoito

Jaksossa esiintyvä Outi Rummukainen kävi hakemassa täyteainepistoksia kolmesti poskipäihin ja viimeisellä kerralla kävi huonosti. Laittajalla ei ollut hygienia-asiat kunnossa, ja tästä seurasi tulehdus pistosalueelle. Kasvot turposivat tunnistamattomaksi ja Rummukainen joutui sairaalahoitoon. Poskiin oli päässyt bakteeri, joka aiheutti vakavan tulehduksen. Ensimmäinen oire oli kuume, ja seuraavaksi poskipäät alkoivat turvota. Ilme ei ollut enää normaali. Rummukaisen toinen poski ”puhkesi” ja sieltä alkoi valua mätää, jota tyhjennettiin sairaalassa. Mätää tuli Rummukaisen mukaan todella paljon.

Sama kosmetologi oli aikaisemmin antanut täyteaineita poskiin ja huuliin. Sertifikaatteja laittajalla oli useampia seinällä, mutta Rummukainen ei ollut kehdannut käydä katsomassa niitä tarkemmin. Hänelle oli markkinoitu näitä toimenpiteitä turvallisina ja että niihin sisältyy hyvin pienet riskit. Hän ei tiedä, paraneeko hänen kasvonsa koskaan takaisin.

Rummukaisen käymälle kosmetologille soitetaan ohjelmassa, mutta hän ei halua keskustella asiasta eikä soita Rummukaiselle takaisin. Hän ei ole vastannut mihinkään Rummukaisen lähettämiin viesteihin tai puheluihin. Vastuullisuus on siis toiminnasta kaukana. MOT:in tiimi käy jututtamassa kosmetologia, jotta hän saisi kertoa oman näkemyksensä. Tämä ei avaa ovea, joten kosmetologille soitetaan ja kysytään haastattelua. Tämä ei halua antaa haastattelua ja sanoo, ettei usko Rummukaisen saaneen bakteeria hänen antamastaan pistoshoidosta. Myöhemmin MOT:in tiimiin ottaa yhteyttä kosmetologin lähipiiri, joka pyrkii estämään asiasta kertomisen ohjelmassa.

Ohjelmassa haastatellaan yrittäjää ja hammaslääketieteen kandidaattia, Vilma Koivistoa. Hän on seurannut alan muutoksia viime vuosina. Tällä hetkellä asiakkaat haluavat hänen mukaansa pääasiassa huomaamattomia muutoksia joilla korostetaan vain omien piirteiden parhaita puolia. Nuoremmat haluavat huulia ja vanhempi asiakaskunta keskikasvojen tai alakasvojen hoitoja.

Hoidot eivät koskaan ole riskittömiä, Koivisto toteaa jaksossa. Suurin riski on hänen mukaansa täyteaineiden joutuminen verenkiertoon. Riskinä on esimerkiksi silmän alueella sokeutuminen. Siksi näitä hoitoja ei pitäisi listata esimerkiksi kampaamoiden valikoimiin, vaan Koiviston mukaan tämä vaatii osaamista ja hallintaa. Jos silmän alueen lähellä tapahtuu se, että verenkiertoon pääsee täyteainetta, voi olla vain 15 minuuttia aikaa toimia ennen kuin asiakas sokeutuu. Täyteaineiden laitto vaatiikin siis lääketieteellistä osaamista.

MOT selvitti mitä hoitoloissa kerrotaan riskeistä ja annetaanko hoitoja alaikäisille

Kaksi nuorta laitetaan selvittämään jaksossa sitä, miten hoitoiloissa kerrotaan riskeissä ja saako hoitoja myös alaikäiset. He käyvät satunnaisesti valituissa hoitoloissa kysymässä täytettä huuliinsa. Oikeasti he ovat täysi-ikäisiä mutta esiintyvät jaksossa 17-vuotiaana. Yksi käydyistä paikoista on kampaamo. Sieltä kysytään riskeistä, mutta tekijä ei anna oikein mitään kunnollista vastausta. Suositusikäraja pistoshoitoihin on tässä paikassa 16 vuotta ja hoitoon ei tarvita vanhempien suositusta.

Kolme neljästä paikasta MOT:in jaksossa olisi antanut täyteainehoitoja alaikäisille.

Tämä on tiimimme mielestä järkyttävää ja toivomme todella, että lainsäädännöllä ruvetaan puuttumaan tähän pikaisesti. Toivomme myös, että mikäli jokin kauneusklinikka jonka löydät sivustoltamme, tekee hoitoja alaikäisille tai ei kerro riskeistä kunnolla konsultaatiossa, otat meihin yhteyttä, Emme halua tukea tällaista toimintaa lainkaan.

MOT:issa testataan myös täyteainekoulutusta

MOT:in tuottaja ja toimittaja testaavat ohjelmassa täyteainekoulutusta, joka voidaan käydä kokonaan verkossa. Siinä käsitellään lipolyysihoitoa. Koulutusta myy kotimainen yritys ja sen voi ostaa kuka tahansa. Jaksossa näytetään, miten kotiin tulee pakkaus, jossa on tarvikkeita ja ohjeet hoidon tekemiseksi. Sertifikaatin saamiseksi ei tarvitse tehdä muuta kuin katsoa video. Saatu tuote ei edes ole hyväksytty Suomessa ihon läpi pistettäväksi.

Plastiikkakirurgi Heikki Kupi kertoo toimittajalle, että tällainen hoito voi aiheuttaa hermovaurioita. Ruiskutettaviin aineisin kasvojen alueella liittyy hänen mukaansa merkittäviä riskejä eikä uskaltaisi itse esimerkiksi laittaa jaksossa nähtyä ainetta kenellekään.

Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitettu pistoshoitoja rajoittavan lain esivalmistelu

Koska täyteainehoitoja tekeviltä ei edellytetä koulutusta, heitä ei myöskään valvota. Laki olisi voinut estää esimerkiksi Rummukaisen tapauksen tai ainakin tällaisia tapauksia tulisi MOT:issa haastatellun STM:n osastopäällikön, Anna Cantell-Forsbomin mukaan huomattavasti vähemmän.

Kaikissa muissa Pohjoismaissa ja suurimmassa osassa Euroopan maista tätä on rajoitettu. Suomessa tämä on jäänyt isojen reformiuudistusten jalkoihin. Näitä lakeja ei vain ole ehditty valmistella. osastopäällikölle kerrotaan, että kuka tahansa voi saada sertifikaatin pistoshoitojen antamiseen. Hän on tästä äärimmäisen huolestunut ja pitää tätä todella epäeettisenä toimintana.

Pistoshoitojen tekijöitä rajoittava laki voisi tulla voimaan arvioiden mukaan vuonna 2026. Siihen asti kuka tahansa voi antaa pistoshoitoja, myös alaikäisille. Myös tuotteiden ja koulutusten myynti voi jatkua.

Valitse hoitava klinikka huolella

Alla listaus luotettavista klinikoista, joissa toimenpiteitä tekevät vain koulutetut sairaanhoitajat ja lääkärit.

  • AMA
  • Klinik Linnea
  • Fylli
  • Plastic Surgery Center
  • Ebeling Kauneus

Huom! Explantit.comilla esitellään vain pistoshoitoja tekevien sairaanhoitajien, lääkärien ja hammaslääkärien palveluita. Emme vastaa mahdollisista virheistä toimenpiteissä, emmekä osallistu epäselvien tilanteiden selvittämiseen. Sivustomme toiminta perustuu kauneusalan palveluiden esittelyyn ja markkinointiin, emmekä ole kytköksissä kauneusklinikoihin muutoin.