Rasvaimu

Rasvaimu, tieteellisesti tunnettu liposuktio, on yksi suosituimmista kauneuskirurgisista toimenpiteistä, joka on suunniteltu poistamaan ylimääräistä rasvaa kehosta. Tämä menetelmä on voittanut suosiotaan vuosien varrella, ja monet hakevat sitä muokatakseen kehon muotoaan tai päästäkseen eroon tietyistä ongelmallisista rasvakerroksista.

Tässä artikkelissa tarkastellaan rasvaimun tekniikkaa, sen hyötyjä sekä siihen liittyviä riskejä.

Rasvaimun tekniikka

Rasvaimu suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa tai kevyessä nukutuksessa. Kirurgi tekee pieniä viiltoja iholle, ja näihin viiltoihin työnnetään ohuita putkia, joita kutsutaan kanyyleiksi.

Kanyylit liitetään imupumppuun, joka imuroidaan rasvaa kudoksista. Kirurgi liikuttaa kanyyleitä varovasti edestakaisin, rikkoo rasvasolut ja poistaa ne imupumpun avulla. Rasvaimu voidaan suorittaa eri alueilla, kuten vatsassa, reisissä, pakaroissa, leuassa tai käsivarsissa.

Miten rasvaimu tehdään?

Rasvaimu voidaan tehdä eri alueilla kehoa, kuten vatsassa, reisissä, pakaroissa, leuassa tai käsivarsissa. Tässä vaiheittainen kuvaus rasvaimun toteutuksesta:

1. Paikallispuudutus tai nukutus

Potilaalle annetaan paikallispuudutus tai kevyt nukutus riippuen toimenpiteen laajuudesta ja potilaan mukavuudesta.

Anestesian valinta riippuu myös siitä, kuinka paljon rasvaa aiotaan poistaa ja missä kehon osassa toimenpide suoritetaan.

2. Viiltojen tekeminen

Kirurgi tekee pieniä viiltoja iholle rasvaan kohdistuvien alueiden lähelle. Näitä viiltoja kutsutaan usein ”rasvaimuaukoiksi”.

3. Infuusioneste

Ennen rasvaimua kirurgi ruiskuttaa ihonalaiseen kudokseen suolaliuosseosta, joka sisältää paikallispuudutetta ja adrenaliinia. Tämä auttaa vähentämään verenvuotoa ja helpottaa rasvan poistoa.

4. Kanyylien työntäminen

Kirurgi työntää ohuita putkia eli kanyylejä rasvaimuaukkojen kautta ihonalaiseen rasvakudokseen. Nämä kanyylit liittyvät imupumppuun, joka luo alipaineen ja auttaa poistamaan rasvasoluja.

5. Rasvasolujen rikkominen ja poisto

Kirurgi liikuttaa kanyylejä edestakaisin rasvakudoksessa varovasti. Tämä liike rikkoo rasvasolut, jotka imetään pois imupumpun avulla.

6. Tarkka muotoilu

Rasvaimua voidaan käyttää kehon muotoiluun, ja kirurgi pyrkii tarkkaan muotoilemaan hoidettavaa aluetta saavuttaakseen toivotun lopputuloksen.

7. Viiltojen sulkeminen

Kun rasvaimu on suoritettu, kirurgi sulkee viillot ompeleilla tai asettaa neulanauhat, ja ne voivat olla liukenevia tai poistettavia muutaman päivän kuluttua.

8. Toipuminen

Potilas siirretään toipumisalueelle, jossa hänen vointiaan seurataan. Kompressiopukua voidaan suositella käytettäväksi tukemaan paranemista ja vähentämään turvotusta.

On tärkeää huomata, että rasvaimu on kirurginen toimenpide, joka vaatii pätevän ja kokeneen kirurgin suorittamaan sen turvallisesti. Potilaiden on noudatettava jälkihoito-ohjeita, jotta toipuminen sujuisi mahdollisimman hyvin.

Jokainen on yksilöllinen, ja siksi lääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti sopivimman rasvaimumenetelmän ja -alueen.

Rasvaimu hinta

Rasvaimu hinta

Rasvaimun hinta vaihtelee merkittävästi useista tekijöistä riippuen, kuten maantieteellisestä sijainnista, klinikan maineesta, kirurgin kokemuksesta, toimenpiteen laajuudesta ja hoidettavista alueista. Hinnat voivat vaihdella alueittain ja jopa saman alueen sisällä.

Yleisesti ottaen rasvaimun hinta voi olla muutamasta tuhannesta kymmeniin tuhansiin euroihin. Tähän hintaan sisältyy yleensä leikkauskustannukset, anestesiamaksut, leikkaustilan käyttö ja seurantakäynnit toimenpiteen jälkeen.

Esimerkkejä rasvaimun hinnoista Suomessa

KlinikkaHinta
Plastic Surgery CenterAlkaen 3400 € 4 aluetta
Clinic Estetic2 200 € 4 aluetta
Stadin Plastiikkakirurgia2 790 € 4 aluetta
Helsinki Clinic5 200 € koko vatsa ja kyljet
Cityklinikka3800 € vatsa
Yllä olevat hinnat on otettu suoraan klinikoiden nettisivuilta joulukuussa 2023.

Joissakin tapauksissa hintaan voi sisältyä myös kompressiopuvun tai muiden jälkihoitotarvikkeiden kustannukset.

On tärkeää huomata, että halvin vaihtoehto ei aina ole paras vaihtoehto, kun kyseessä on kauneuskirurgia. Laadukkaammat klinikat, kokeneemmat kirurgit ja modernimmat laitteistot voivat nostaa hintaa, mutta ne voivat myös vaikuttaa positiivisesti lopputulokseen ja vähentää mahdollisia riskejä ja komplikaatioita.

Ennen päätöksentekoa on suositeltavaa konsultoida useita eri lääkäreitä, vertailla hintoja ja varmistaa, että valitsemasi klinikka ja kirurgi ovat päteviä ja luotettavia.

Potilaiden tulisi myös tarkistaa, sisältyvätkö kaikki tarvittavat kustannukset kokonaishintaan ja ovatko mahdolliset jälkihoitokulut selvillä.

Rasvaimun hyödyt

Rasvaimun positiivinen vaikutus ulkonäköön voi lisätä elämänlaatua ja hyvinvointia. Tyytyväisyyden lisääntyminen omasta ulkonäöstä voi heijastua myönteisesti myös muihin elämänalueisiin.

On tärkeää huomata, että vaikka rasvaimulla on monia etuja, se ei ole ratkaisu kaikille eikä korvaa terveellistä elämäntapaa, ruokavaliota ja liikuntaa. Ennen rasvaimupäätöstä on suositeltavaa kuulla asiantuntijaa ja keskustella odotuksista sekä mahdollisista riskeistä.

Rasvaimu voidaan suorittaa eri kehon osissa, ja se tarjoaa lääkäreille ja potilaille mahdollisuuden räätälöidä toimenpide yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä tekee rasvaimusta monipuolisen menetelmän erilaisten esteettisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Muotoilu ja kiinteytys

Yksi merkittävimmistä rasvaimun eduista on kyky muokata kehon ääriviivoja ja parantaa kehon muotoa. Menetelmä tarjoaa mahdollisuuden tarkasti hienosäätää eri kehon osia, kuten vatsaa, reisiä, lantiota tai leukaa, luoden harmonisempia ja tasapainoisempia kehonprofiileja.

Rasvaimu on erityisen tehokas paikallisesti kertyneen rasvan poistamisessa. Siellä, missä tietyt alueet ovat alttiita rasvakertymille, kuten ”jenkkakahvat”, rasvaimu voi tarjota pysyvän ratkaisun näiden ongelmien korjaamiseksi.

Itsetunto

Menestyksekäs rasvaimutoimenpide voi vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon. Kun potilas tuntee, että hänen kehonsa vastaa paremmin hänen esteettisiä odotuksiaan, voi se johtaa lisääntyneeseen itsevarmuuteen ja hyvinvointiin.

Painonhallinta

Vaikka rasvaimu ei ole laihdutuskeino, se voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa poistamalla tietyt, vaikeasti hoidettavat rasvakertymät. Tämä voi tukea terveellistä elämäntapaa ja liikuntaa.

Nopea toipuminen

Useimmat kokevat suhteellisen nopean toipumisen rasvaimusta verrattuna moniin muihin kirurgisiin toimenpiteisiin. Lyhyt toipumisaika ja vähäinen arpien näkyvyys ovat houkuttelevia tekijöitä.

Osalle toipuminen voi olla todella kivuliasta jopa muutaman viikon ajan, ja esimerkiksi vatsan alueen rasvaimun jälkeen istumaan nousemista kuvaillaan tuhansina puukoniskuina kyljissä. Toisaalta osalle kipuja ei ilmaannu juuri lainkaan.

Rasvaimun riskit

On tärkeää, että potilaat keskustelevat avoimesti ja rehellisesti kirurginsa kanssa ennen toimenpidettä ja kysyvät kaikista huolistaan. Ammattitaitoinen kirurgi arvioi potilaan terveydentilan, keskustelee realistisista odotuksista ja antaa kattavan tiedon mahdollisista riskeistä.

Rasvaimun jälkeen on myös tärkeää seurata kaikkia jälkihoito-ohjeita tarkasti maksimoidakseen toipumisen ja vähentääkseen komplikaatioiden riskiä.

Infektiot ja verenvuoto

Kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, rasvaimuun liittyy infektioriski. Infektiot voivat syntyä leikkausalueilla, ja ne vaativat usein antibioottihoitoa.

Verenvuoto on toinen mahdollinen riski. Vaikka rasvaimu on yleensä turvallinen toimenpide, verenvuoto voi tapahtua leikkauksen aikana tai sen jälkeen, mikä saattaa vaatia lisätoimenpiteitä.

Ihon epätasaisuudet

Joskus rasvaimun jälkeen voi esiintyä ihon epätasaisuuksia, kuten kuoppia tai ryppyjä, erityisesti jos rasvaa poistetaan liikaa tai epätasaisesti.

Hermostovammat

Rasvaimu voi aiheuttaa hermovaurioita, jotka voivat johtaa tunnottomuuteen tai puutumiseen hoidetuilla alueilla.

Värimuutokset ja arvet

Rasvaimu voi aiheuttaa ihon värin muutoksia ja arpien muodostumista. Kuitenkin pätevä kirurgi pyrkii minimivoimaan näiden riskien mahdollisuutta.

Liiallinen rasvan poisto

Rasvaimussa on aina riski poistaa liikaa rasvaa, mikä voi johtaa epätoivottuihin muutoksiin kehon muodossa. Tämä voi vaikuttaa ulkonäköön ja aiheuttaa pettymyksen.

Veritulppariski

Pitkät leikkaukset voivat lisätä veritulppariskiä. On tärkeää ottaa huomioon yksilöllinen terveydentila ja mahdolliset riskitekijät ennen toimenpidettä.

Yleisanestesian riskit

Jos rasvaimu suoritetaan yleisanestesiassa, siihen liittyy yleisanestesian riskejä, kuten allergisia reaktioita, pahoinvointia tai muita anestesian haittavaikutuksia.

Rasvaimu

Mitä ottaa huomioon kun menee rasvaimuun?

Rasvaimu on henkilökohtainen päätös, ja on tärkeää ottaa aikaa tehdäkseen informoituja päätöksiä. Keskustele asiantuntijan kanssa ja varmista, että ymmärrät täysin toimenpiteen ja sen vaikutukset ennen kuin teet päätöksen mennä rasvaimuun.

Kun harkitset rasvaimuun menemistä, on useita tärkeitä asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon. Tässä on luettelo näistä huomioitavista asioista:

 • Kirurgin valinta. Tutki huolellisesti eri kirurgeja, heidän kokemustaan ja klinikoitaan. Valitse pätevä ja kokenut kirurgi, joka on erikoistunut rasvaimuun.
 • Realistiset odotukset. Ymmärrä, että rasvaimu voi parantaa kehon muotoa, mutta se ei ole laihdutuskeino. Ota aikaa keskustella kirurgin kanssa realistisista odotuksista ja mahdollisista tuloksista.
 • Terveydentila. Ole rehellinen oman terveydentilasi suhteen. Rasvaimu ei ole sopiva kaikille, ja sinun tulee olla suhteellisen terve ennen toimenpidettä.
 • Leikkausalueet. Mieti tarkkaan, mitkä kehon alueet haluat käsiteltävän rasvaimulla. Keskustele tästä kirurgin kanssa ja tee päätökset yhdessä.
 • Toipumisaika. Varata riittävästi aikaa toipumiseen. Rasvaimu voi vaatia lepoa ja rajoitettua fyysistä aktiivisuutta, ja on tärkeää suunnitella etukäteen tämä toipumisaika.
 • Riskit ja komplikaatiot. Ota selvää mahdollisista riskeistä ja komplikaatioista. Keskustele avoimesti kirurgin kanssa ja varmista, että ymmärrät haittavaikutusten mahdollisuuden.
 • Kustannukset. Arvioi huolellisesti kustannukset ja varmista, että sinulla on taloudellinen suunnitelma toimenpidettä varten. Kysy klinikalta, mitä kaikkiin kustannuksiin sisältyy.
 • Jälkihoito-ohjeet. Sitoudu noudattamaan tarkasti jälkihoito-ohjeita, jotka kirurgi antaa sinulle. Tämä voi sisältää kompressiopuvun käyttöä, lääkitystä ja muita ohjeita toipumisen tukemiseksi.
 • Aikataulu. Suunnittele toimenpide ajankohtaan, jolloin voit antaa itsellesi riittävästi aikaa toipumiseen sekä fyysisesti että henkisesti.
 • Henkinen valmistautuminen. Rasvaimuun meneminen voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiisi. Ole valmis affektiivisiin muutoksiin ja varaudu mahdolliseen odotusaikojen pituuteen ennen näkyviä tuloksia.
 • Muiden arviot ja kokemukset. Lue muiden rasvaimu kokemuksia ja arvioita. Tämä voi antaa sinulle paremman käsityksen siitä, mitä odottaa ja millaista palvelua voit odottaa klinikalta.
 • Konsultaatio lääkärin kanssa.
 • Käy useita konsultaatioita eri lääkäreiden kanssa ennen päätöksentekoa. Kysy kysymyksiä, ilmaise huolesi ja varmista, että tunnet olosi mukavaksi valitsemasi kirurgin kanssa.

Rasvaimu paikallispuudutuksessa

Rasvaimu paikallispuudutuksessa on kosmeettinen leikkaus, jossa ylimääräistä rasvaa poistetaan tietyiltä kehon alueilta. Toimenpiteessä potilaalle annetaan paikallispuudutus, joka turruttaa leikkausalueen, mutta potilas pysyy tajuissaan.

Rasvaimu tehdään tyypillisesti imulaitteen avulla, ja se on suhteellisen vähäriskinen toimenpide verrattuna yleisanestesiaan tehtävään rasvaimuun. Paikallispuudutuksessa toipuminen on yleensä nopeampaa, ja potilaat voivat usein palata normaaliin arkeen suhteellisen pian leikkauksen jälkeen.

Rasvaimu nukutuksessa

Rasvaimu nukutuksessa tehdään yleisanestesiassa, joten potilas on tajuissaan vasta leikkauksen jälkeen. Yleisanestesian avulla potilas ei tunne kipua eikä ole tietoinen toimenpiteestä. Rasvaimu nukutuksessa mahdollistaa laajemman rasvakudoksen poiston ja tarjoaa potilaalle täyden tietoisuuden puutteen aikana mukavuutta.

Kuitenkin yleisanestesian käyttöön liittyy omat riskinsä, ja toipuminen voi olla pidempi verrattuna paikallispuudutuksessa tehtyyn rasvaimuun. Potilaan terveydentila ja toiveet ovat tärkeitä tekijöitä, kun harkitaan rasvaimua nukutuksessa.

Rasvaimusta toipuminen ja jälkihoito

Toipumisaika rasvaimusta vaihtelee yksilöittäin ja riippuu monista tekijöistä, kuten hoidetusta alueesta, yleisestä terveydentilasta ja käytetystä tekniikasta.

Ensimmäiset päivät toimenpiteen jälkeen

Potilas voi kokea kipua, turvotusta ja mustelmia hoidetuilla alueilla.

Lääkäri voi määrätä kipulääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä oireiden hallitsemiseksi.

Kompresiopukeutuminen

Potilaalle voidaan suositella käytettäväksi kompressiosidosta tai -vaatetusta, joka auttaa vähentämään turvotusta ja parantamaan paranemista. Tätä tulisi käyttää rasvanpoistoalueella n. viisi viikkoa.

Kompressioliivin asentoa ja paikkaa on hyvä vaihdella, jotta siitä ei tule painaumia.

Liikunta ja lepo

Potilaan tulee noudattaa lääkärin antamia ohjeita liittyen fyysiseen aktiivisuuteen. Aluksi voi olla suositeltavaa välttää voimakasta liikuntaa, kunnes toipuminen etenee.

Lepo on tärkeää, ja potilasta kannustetaan välttämään raskasta fyysistä rasitusta.

Ruokavalio

Terveellinen ruokavalio edistää toipumista. Potilasta kehotetaan noudattamaan lääkärin suosituksia ruokavalion suhteen, ja riittävä veden juominen on tärkeää.

Seuranta

Potilasta pyydetään seuraamaan mahdollisia komplikaatioita, kuten tulehduksia tai muita poikkeavuuksia hoidetuilla alueilla. Säännölliset seurantakäynnit lääkärin kanssa voivat olla tarpeen.

Turvotuksen ja mustelmien väheneminen

Turvotus ja mustelmat alkavat yleensä vähentyä ensimmäisten viikkojen aikana. Potilas voi kokea paranemisen myötä parempaa mukavuutta ja nähdä lopulliset tulokset ajan myötä.

On tärkeää noudattaa tarkasti lääkärin antamia ohjeita ja ottaa yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee huolestuttavia oireita. Toipumisaika vaihtelee yksilöittäin, ja täyteen toipumiseen voi kulua useita viikkoja tai kuukausia.

Kenelle rasvaimu sopii?

Rasvaimu voi olla sopiva vaihtoehto, jotka täyttävät tietyt kriteerit. On kuitenkin tärkeää huomata, että jokainen on yksilöllinen, ja lopullisen päätöksen sopivuudesta tekee lääkäri kattavan arvioinnin perusteella.

On tärkeää muistaa, että pätevä ja kokenut lääkäri suorittaa aina perusteellisen arvioinnin ja keskustelee potilaan kanssa ennen toimenpidettä. Rasvaimu ei ole ratkaisu kaikille, ja jokainen tulee arvioida yksilöllisesti.

Yleisesti ottaen rasvaimu voi sopia niille, joilla on seuraavat ominaisuudet:

 • Yleisterveys. Rasvaimuun menijän tulee olla yleisterveydeltään hyvä. Rasvaimu ei ole vaihtoehto sairaille tai niille, joilla on tietyt terveysongelmat.
 • Realistiset odotukset. Asiakkaalla tulisi olla realistiset odotukset rasvaimun suhteen. Toimenpide voi parantaa kehon muotoa, mutta se ei ole laihdutuskeino eikä takaa täydellisiä tuloksia.
 • Stabiili paino. Rasvaimu ei ole laihdutusleikkaus. Niillä, jotka ovat lähellä tavoitepainoaan ja ylläpitävät stabiilia painoaan, on yleensä paremmat edellytykset onnistuneeseen lopputulokseen.
 • Paikalliset rasvakertymät. Rasvaimu soveltuu erityisesti paikallisten rasvakertymien poistoon. Asiakkailla, joilla on tietyissä kehon osissa kertynyttä ylimääräistä rasvaa, voi olla hyviä ehdokkaita toimenpiteelle.
 • Hyvä ihon laatu. Ihon tulisi olla joustava ja hyvälaatuinen. Rasvaimun aikana rasvasolujen poisto voi vaikuttaa ihon elastisuuteen, ja hyvä ihon laatu voi auttaa välttämään ylimääräisiä komplikaatioita.
 • Hyvä yleiskunto. Fyysinen kunto ja terve elämäntapa voivat edistää nopeampaa toipumista ja parantaa toimenpiteen lopputulosta.
 • Ei raskaana tai imettävä. Rasvaimua ei yleensä suositella raskaana oleville naisille tai niille, jotka imettävät, koska hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa rasvaimun tuloksiin.
 • Sitoutuminen jälkihoitoon. Rasvaimuun menijän tulee olla valmis sitoutumaan leikkauksen jälkeisiin ohjeisiin, kuten kompressiopuvun käyttöön ja rajoitettuun fyysiseen aktiivisuuteen, toipumisen tukemiseksi.

Rasvaimu kokemuksia

Kävin rasvansiirrossa rintoihin, johon kuului ensin rasvaimu pääasiassa kyljistä. Halusin rasvaimun paikallispuudutuksessa, koska pelkään nukutusta. Alkuun rasvaimu ei tuntunut mitenkään pahalta, koska puudutteet tepsivät. Ylemmäs kylkiin mennessä aloin kuitenkin loppua kohti tuntea todella epämiellyttävää kutitusta, mikä ei siis sattunut, mutta tuntui järkyttävälle. En ole koskaan pitänyt siitä että minua kutitetaan, vaan saan siitä paniikin. Sama paniikki alkoi nousta myös tästä rasvaimun tuntemuksesta.

Miten asia hoidettiin ja millainen lopputulos?

Onneksi sekä kirurgi että sairaanhoitaja olivat ymmärtäväisiä ja ystävällisiä. Sain hoitajalta rintaimplantin puristeltavaksi, korvasi stressilelun virkaa. Hoitaja myös jaksoi tsempata minua kestämään tuntemusta viimeiset hetket. Muutoin toimenpide ei ollut mielestäni mitenkään paha vaikka jonkin aikaa kestikin. En silti itse enää menisi rasvaimuun paikallispuudutuksessa, vaan ottaisin nukutuksen. Se kutittava tuntemus oli yksinkertaisesti liikaa. Kirurgi ja hoitaja sanoivat molemmat, että on harvinaista että se tuntemus on noin voimakas, eli vaikka tällainen tuli minulle, ei sitä välttämättä tule sinulle. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen, elämänlaatuni ja itsetuntoni parani valtavasti. – Siiri

Rasvaimu on tehokas menetelmä

Rasvaimu on tehokas ja suosittu kauneusoperaatio menetelmä, kun sitä suoritetaan pätevän ja kokeneen kirurgin toimesta. Rasvaimua harkitsevien on kuitenkin tärkeää olla tietoisia mahdollisista riskeistä ja realistisista odotuksista ennen kuin päättävät mennä rasvaimuun.

Ennen päätöksentekoa on suositeltavaa konsultoida asiantuntijaa ja keskustella vaihtoehdoista sekä mahdollisista seurauksista. Kauneuskirurgia, mukaan lukien rasvaimu, voi olla tehokas keino parantaa ulkonäköä ja itsetuntoa, kun se suoritetaan vastuullisesti ja terveyttä kunnioittaen.

Lue myös: Vatsan kiristys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *